offerteaanvraag
 

Het nieuwe seizoen begint nu!

Volgend seizoen, begin er nu mee!

Alweer een zeiljaar voorbij. Nu is het moment om met de voorbereiding voor volgend seizoen te beginnen. Dit zijn onze tips om er zeker van te zijn dat uw zeilen en overige zaken klaar zijn voor dat eerste mooie zeilweekend in het voorjaar.

Zeilen zijn net auto’s wanneer het om onderhoud gaat. Hoe meer aandacht u besteedt aan onderhoud, hoe langer de zeilen als nieuw blijven presteren. Hierbij enkele tips voor zeilonderhoud tijdens het winterseizoen.

Inventariseer en beoordeel uw zeilen
Het einde van het seizoen is het beste moment om uw zeilgarderobe en staat van ieder zeil te controleren.

Fotografeer
Als uw schip nog in het water ligt, is dit het perfecte moment om foto’s van al uw zeilen te maken. Zorg ervoor dat het zeil vol staat op een aan-de-windse koers en dat het correct getrimd staat. Maak een foto vanaf het midden van het onderlijk met de lens gericht naar de top. Draai de camera zo dat alle dieptestrepen volledig in beeld staan. Noteer de condities waarin de foto’s gemaakt zijn. Hoe meer informatie, hoe beter. Wij kunnen u aan de hand van deze foto’s en informatie adviseren over aanpassingen om de zeilprestatie te verbeteren.

Meet
Meet uw zeilen aan het begin en het einde van het seizoen. U zult versteld staan hoeveel de vorm van het zeil verandert gedurende het seizoen.

Beoordeel
De makkelijkste en meest efficiënte manier om uw zeilen te beoordelen is door ze te laten controleren door een professionele zeilmaker. Een kapot stiksel kunt u zelf zien, maar onze professionals herkennen potentiële problemen in een vroeg stadium, vóórdat er een kostbare reparatie uitgevoerd moet worden.

Wanneer u zelf uw zeilen wilt controleren, en u heeft hier de ruimte voor, bekijk dan iedere vierkante centimeter van het zeil nauwkeurig. Controleer de stiksels, het voorlijktouw, banden en alle hoeken voor slijtage en kapotte stiksels. Controleer de kwaliteit van het doek en kijk of er scheurtjes, gaten of zwakke plekken in zitten. Wanneer u een laminaatzeil heeft, controleer het zeil dan op plekken waar het zeil begint te delamineren of plaatsen waar vermoeidheid gaatjes rondom bijvoorbeeld versterkingen heeft gecreëerd. De volgende stap is het controleren van de hardware. Leuvers bijvoorbeeld, die jaar in, jaar uit via een stag of mast omhoog gaan, zullen na een aantal jaar inslijten, waardoor ze dunner en dus minder veilig worden.

Mocht u tijdens uw controle problemen vinden bij een van uw zeilen, breng deze dan langs voor een professionele reparatie. Een lange levensduur van uw zeilen wordt mede bereikt door goed onderhoud door een getrainde professional.

Na het inventariseren en controleren van uw zeilen komt u wellicht tot de conclusie dat een zeil aan vervanging toe is of dat u een zeil mist in uw garderobe. Voorkom langere wachttijden in het voorjaar en kom nu bij ons langs om de mogelijkheden voor nieuwe zeilen te bespreken.

 

Zeil reparaties en aanpassingen
Het winterseizoen is het moment om uw zeilen te laten controleren en onderhouden, zodat u ze kunt gebruiken tijdens het eerste mooie weekend in het voorjaar. Een groot deel van de reparaties die wij tijdens het seizoen uitvoeren had voorkomen kunnen worden met een professionele winter check.

Heeft u een zeil waar de vorm minder goed begint te worden? Wellicht dat een recut kan helpen om nog een aantal seizoenen uit het zeil te halen voordat u het vervangt. Bij oudere zeilen waarbij het doek nog in goede staat is kan de vorm meestal hersteld worden zodat het zeil weer een goede prestatie levert, voor zowel toer- als wedstrijdzeilers. De prijs van een recut is meestal een fractie van de prijs van een nieuw zeil, waardoor het zeker de moeite waard kan zijn. Onze Quantum Sail Consultants kunnen aan de hand van de foto’s die u genomen heeft van de zeilvorm beoordelen of een recut zinvol is voor uw zeil. Wij digitaliseren de foto’s, meten de vorm en bepalen wat wij kunnen aanpassen om het zeil te optimaliseren.

Lees hier meer over recuts

Zeilen opbergen
U besteedt waarschijnlijk veel tijd aan het veilig en goed winterklaar maken van uw schip, maar waarom zou u niet hetzelfde doen voor uw zeilen?

Vocht vergroot de kans op vlekken en schimmels. Extreme temperaturen kunnen potentieel ook een laminaat beschadigen. Hoge temperaturen kunnen zelfs een geweven zeil bros maken of van vorm laten veranderen.

Ongedierte houdt erg van opgerolde zeilen. Dit geeft een veilige omgeving die relatief eenvoudig kapot gemaakt wordt voor isolatie en waar veel zout zit. Het resultaat kan een zeil vol met gaten, ontlasting en vlekken zijn in het voorjaar, wat niet alleen lastig te verwijderen, maar ook ongezond is.

Insecten en spinnen verstoppen zich ook graag in zeilen. Gelukkig geven zij niet zoveel schade als ongedierte, maar het is zeker geen fijne start van een mooi zeilweekend in het voorjaar wanneer u een zeil vol spinnen aantreft.

De beste manier om uw zeilen op te bergen is weg van de grond, bijvoorbeeld in een stelling. Zorg dat het open einde van de zak weg van muren is voor een betere luchtcirculatie en zodat het moeilijker is voor ongedierte om in het zeil te komen.


Maak nu plannen voor volgend seizoen
Begin nu met de voorbereiding voor het volgende seizoen.

Bent u een wedstrijdzeiler? Verzamel dan uw bemanning en vier het afgelopen seizoen. U heeft vast mooie wedstrijden gehad. Wanneer u allen bijeen bent kunt u gelijk een kalender opstellen voor volgend seizoen. Wanneer u weet welke wedstrijden op het programma staan kunnen de voorbereidingen getroffen worden voor een fantastisch seizoen. De winter duurt net iets korter wanneer u weet dat er mooie wedstrijden op het programma staan van volgend seizoen.

Bent u een toerzeiler? Wellicht dat u volgend jaar een langere reis wilt maken. Verzamel informatie over het gebied dat u wilt bezoeken en vraag anderen naar hun ervaringen. Controleer of uw huidige zeilgarderobe nog goed genoeg is om u naar uw droombestemming te brengen. Wellicht dat een goede gennaker of code 0 u kan helpen om dat mooie plaatsje aan de Franse kust net iets sneller en comfortabeler te bereiken.

 

Vraag om onze hulp
Wij zijn er om u te helpen genieten van de sport, op de manier waarop u er plezier aan beleeft. Bent u op zoek naar advies, onderhoud of nieuwe zeilen, wij staan voor u klaar.

Quantum Sails Nederland
IJmeerdijk 16
1361 AA Almere
jbouw@quantumsails.com
+31(0)36-536 94 59

 

terug

Het nieuwe seizoen begint nu!

Alweer een zeiljaar voorbij. Nu is het moment om met de voorbereiding voor volgend seizoen te beginnen. Dit zijn onze tips om er zeker van te zijn dat uw zeilen en overige zaken klaar zijn voor dat eerste mooie zeilweekend in het voorjaar.

Quantum Sails Nederland

Quantum Sails Nederland

IJmeerdijk 16

1361 AA Almere

036-5369459

 
International